sobota 16. srpna 2014

12.8.2014 Úterý - Mesa Verde - skalní města

Krekry, pomazanka bylinkova a syrova, zbytek sunky, rajcata, jeden jogurt. Nezdrzujeme se nákupem nových potravin, dojídáme zbytky a frčíme smer Mesa Verde. Sklaní města objevená před cca 700 lety a tajemná příběhem původních obyvatel, kteří beze stopy zmizeli. Neskutečná nádhera a obdiv k lidem, kteří toto dovedli vybudovat a zde v naprosto zapomenutém kusu světa a velmi těžko přístupném místě zvláště v zime, i žít.
Priblizne trictvrte hodiny k info centru, kde bereme mapy a zjistujeme, ze na doporuceny Spruce Tree House a 6ti milovy okruh nepotrebuje extra vstupne, oproti nekterym jinym skalnim domum jako je Balcony nebo Pallace. Dalsi vyhody toho, kdyz ma clovek pratele, kteri doporuci kde, co a jak. Velmi ocenuji veškerá doporučení Pat, Dwana, Paula a zvláště Sheryl, kteří s námi naplánovali cestu a Sheryl, která kdysi žila v tomto kraji i doporučila. Ušetřila nám hodně času a peněz.
Dekuji Sheryl :-) Platime tedy jen 16$ vstup do Narodniho parku a pak uz frcime vstric skalnim velikanum a vesnickam zde pred stovkami let vybudovanym davnou civilizaci. Tyto kmeny, ktere stejne tak jak vybudovaly zahadna a magicka obydli, tak zahadne a magicky zmizely naprosto beze stopy.

Nekolik vyhlidek vcetne te na nejvyssim vrcholu cca ve 2600m na morem, bere dech.
Obidek ve Far ..... Deti konstatuji, ze hamburgery jim vlastne chutnaji tady skoro vsude a ja si davam polivku podobnou nasi gulasovce, ale v pikantnim provedeni a s fazolema. Vyborna, prestoze fazole nejsou me farourite.
Ke Spruce Tree house sestupujeme po rozpalenem chodnicku a uz cestou dolu si predstavujeme to peklo smerem nahoru. Ale cil stoji za to.
Uzasne, co dokazali lidi v tak davne minulosti vybudovat a jak byli genialni. Dole je prijemny chladek a tak se kochame vytvory davne civilizace a fotime jak blazni ( jak jinak) Nahoru to zvladame s posledni vodou v lahvi a vyrazime na doporuceny 6 mil tedy cca 10 kn dlouhy okruh. Nekolik vyhlidek opet sama nadhera, sama skaliska, kanony a dokonce vidime i nektere dalsi skalni mestecka vcetne placeneho Pallace.
Cestou u silnice zpomalujeme, abychom vyfotili klidne se pasouci srnku a o kus dal mineme o chvili lisku.
Na me pada unava z horka, rizeni a nadmorske vysky, tak radeji zastavuji na jednom odpocivadle a davam 20 minutovy sloficek. Deticky respektuji a tise si poslouchaji music na sluchatkach.
Kolem 3 h odpoledne opoustime park. Najezdili jsme po horach a serpentinach cca 200 km.
Zazitky na jednicku s hvezdickou.
Ale...do motelu se nam jeste nechce, a tak jedeme jeste pokrtit prut, ktery jsme vcera zakoupili. Rybarskou povolenku prodaji komukoli na ridicak.Je to sice trochu proces. Potřebují do systému zadat zemi a ČR tam nějak nemají. Nakonec to však po zadání veškerých mých údajů typu: výška, váha, věk zvládnou. Zakupujeme tedy jednodenni za 10$, trpytku k tomu za 7$ a frcime k nedalekemu Johnson lake. Rybarina uspesna nebyla. Zadny pstruh ani druhy okounovite, ktere se tu maji vyskytovat, nam na udicku neskocili. Jako by vedeli, ze nemame nic na vyprosteni hacku.
No, aspon jsme je nemuseli trapit nejakym amaterskym vyprostovanim.
Koncime s rybarinou prave, kdyz se blizi velky mrak a zacina bourka.
Zaciname si zvykat na tyto neskutecne rychle zmeny pocasi. Z naprosto jasne oblohy je behem par minut bourka a lijak a za par minut zase slunicko. Nejlegracnejsi nam pripada, kdyz jedeme po silnici a pred nami vidime na vzdalenost nekolika metru destovou zed, do ktere vjedeme a po par km stejne tak  jak zacal, dest zkonci. Dnes byla na silnici duha. Proste jsme jeli po duze, chapete to...:-) Takze dnes Mesa Verde, odpo rybareni a navecer, at ma radost i Kacenka... lehky shopping v TJMax. Spokojenost na vsech frontach. Na veceri se nam uz ani nechce do mesta. Kupujeme v supermarketu kureci stehynka typu KFC a bagetu, mleko a par pochutin na snidani a mazem na nas Budget Inn motel. Venku je ted uz docela chladno na dlouhy rukav, presto Kata a Maty po veceri neodolaji a po zjisteni, ze voda v bazenu je fakt tepla, skoci jeste na koupacku do bazenu, ktery maji jen pro sebe. Nabity den, spousta nadhernych zazitku. Padame do postele jeste neni ani 9 hodin...

Žádné komentáře:

Okomentovat