čtvrtek 21. srpna 2014

21.8.2014 - Ctvrtek - skola prvni den

Kazdy den zazitky, deti se mi smeji, kdyz jim rano hlasim, ze jsem zase vzhuru od 4 hodin. No preci nebudu furt spat, kdyz se deje tolik zajimavych veci. 
Ale dnesek...ten je jeste o neco vic extra! Kata a Maty jdou prvne do skoly ! Do uplne cizi skoly, kde se mluvi cize a jsou tu jen sami cizi spoluzaci a ucitele. Nevim kdo to vic proziva, oni nebo ja? Od 4 jsem vzhuru opet ja a v 6 pubertacky vzbudit je narocny ukol. Svacinky, tuzku a papir pripravit! Ke startu! Pozor! A Ted ! V 7 vykladam cerstve stredoskolske druhaky pred skolnim bludistem lovelandske skoly. Borci, jdou do toho hrde a s hlavou vztycenou. Jsem na ne taaaaaak pysna !!!
Uz se nemuzu dockat az je odpoledne vyzvednu. Vsechny ty zazitky! Dnes jim zadne : noo, dobry! rozhodne neprojde ! 

Jedu zpet domu. Cestou si predstavuju jak jdou do tridy, kazdy do jine a jak to najdou a jak se seznamuji s ostatnimi detmi a uciteli. A jak je to same: nice to meet you! What's your name? Where'r you from? Czech republic where is it, Russia? 

Doma vyrizuji maily, pisu i do ceske skoly a pred 10 h opet vyrazim do sveta. Jsem pozvana k dalsim home-exchangakum, kterym se do Prahy zatim nechce, tedy zadna vymena na obzoru, ale byli jsme domluveni, ze az my budeme ve Ft.Collins, sejdeme se.
Bydli skoro v centru, mensi prizemni domek. Prijemna hodinka u kavicky a banana bread, coz lze vzdalene prirovnat k me bananovme babovce. 
Kdyz prisla rec na setkani s divokou zveri, odrovnali me tim, ze jednou v zime meli stopy od Pumy na zahrade. Ale pry jen jednou a nikdo pumu vlastne na zivo nevidel. Kojoti, myvalove, lisky, srnky, ale pry obcas u nich k videni jsou. Moc to nechapu. Ta zver musi v tomto pripade prekonat nekolik viceproudych silnic a nebo se zdrzuje v nekolika rozlehlych parcich po okoli? To musim jeste zjistit.

Cestou od Beverly a Jamese, mych "novych kamosu":-)) se stavuji podivat na odberovem miste zeleniny z Grant Farmy. Erin mi nabidla, ze ma predplacenou zeleninu do konce roku a nemuze ji vyzvedavat, kdyz ted bydli zase na Floride. Krom Cheyenne maji odbery i zde ve Fort Collins. Jak zjistuji dokonce to je asi 5 minut od naseho domu. 
Odber je mezi 16-19 odpo. 
Obedvame s Betty a Johnem. Betty pripravi bajecneho tunaka z konzervy. Pry to nic neni. Tu skvelou chut pry dava kren. Jinak cibule, majoneza, jogurt. To by me nenapadlo. Tunak s krenem, ale byla to pecka. Zacinam si psat recepty. Jidlo tady u Betty me fakt chutna a jsou to inspirativni nove chute.
Treba Colleslaw s curry, byl taky mnamka:-)

Po obede telefonat mym milovanym Tralalakum do pozkouskove hospudky. Jeee, to mam zas jeste lepsi naladu slyset je tak vesele jak je znam. A ten casovy posun je v tomto pripade fakt vtipny. Predstavuji si jaka je zase skvela nalada ve vecerni pizzerii a jak si mi kamaradi uzivaji vzajemnou pritomnost a ja zatim sedim v horku zastinene terasky a travim obed:-))

A jede se pro skolaky. K vypraveni nemusim moc pobizet, jupii. Jsou unaveni a pry to byla nuda. Porad dokola se predstavovat a same organizacni zalezitosti. Maty radost z toho, ze i v hodine fittnes budou 3x tydne v telocvicne. Puvodne to vypadalo spis na teorii o vyzive a stavbe tela. 
Kata bude mit v plavani i zaklady pola, aquabel, aquaaerobiku apod. 
Biologie uz z dnesniho naznaku pry bude tezka. Naprosto nove pojmy. 
Matika naopak vypada snadna. Uvodni testik byl pry primitivo. 
Vse se muze v prubehu roku menit a deti se presouvaji dle urovne znalosti. 
Nalada vsak vypada optimisticka i pres unavu a pubertackou klasiku, ze to byla nuda.

Jedeme provetrat penezenku do Walmartu. Tentokrat do papirnictvi.
Zadne sesity, tedy jen jeden. Na zbytek predmetu se ucivo bude vkladat do sanonu. Ve vysledku nechavame v obchode cca 2000,- kc, coz byva za sesity v CR podobne.
Ucebnice dostanou deti ve skole. 

Cestou z Walmartu vyzvedavame zeleninu z farmy. Je to mix roztodivnych kousku. Vse nakonec identifikuji.  Jen Kale' mi da trochu zabrat nebot  kapusta v cesku vypada trochu jinak a slovnik me na kapustu v prvnim kroku neprivedl.

Diky zelenine mam ale hned inspiraci na veceri. Naucily jsme se s Katou skvele grilovane kukurice. Pekne do alobalu osolit, okorenit a maslicko. Tez grilovanou cuketku mame radi. Grilovana cervena repa ala Romca:-) taky skvela. No a Maty jako jestli by nebylo taky kousek prasatka nebo kuratka. Atak rychlorozmrazuji ( tedy ja ne, ale mistni supermikrovlnka) za cca 8 min:-) veprove platky z mrazaku a za chvili uz grilujeme. Dustojna oslava prvniho skolniho dne je tu.
Koukate urcite jak jime zdrave ze? :-))
Joo, tady se ji fakt dobre. A to nejen po nahodnem nakupu zeleniny z farmy.  Jak jsem mozna uz zminovala, o tloustiky tady v Coloradu prilis nezakopnete. Maso, zeleninka na dennim programu. Oni tedy dosti i lusteniny, coz my prilis neocenujeme. Ale jinak luxusni lehka strava. Jsem nadsena.

I kdyz ten rebarborovy crisp onehda byl sladky jak cecek, ale ta krusticka s vanilkovou zmrzlinou navrch, to byla lahudka.






Žádné komentáře:

Okomentovat